Українці, ми на порозі екологічної катастрофи. Виживують не всі

Україна, яка пережила Чорнобильську катастрофу, не може залежати від менеджерів атомної енергетики, котрі не дбають про безпеку галузі!

Щойно група небайдужих працівників енергетичної галузі України звернулася з відкритим листом до керівництва країни з вимогою негайно звернути свою увагу до проблем, які мають місце в ядерній галузі країни.

ВИМОГА-ЗВЕРНЕННЯ

Президенту України Порошенку П.О.

Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б.

Міністру енергетики та вугільної промисловості України Насалику І.С.

Голові Верховної Ради України Парубію А.В.

Шановні Панове!

Невирішені проблеми української ядерної енергетики, що постійно накопичуються, змусили нас звернутись до вас особисто щодо критичної ситуації в сфері вироблення електроенергії на атомних станціях і, як наслідок, в економіці країни.

Атомні електростанції в найскладніші періоди новітньої історії України рятували і рятують енергетику і економіки країни. Тільки за три роки (2013-2015 р.р.) вироблення електроенергії на АЕС зросло з 83917 та 87840 млн. КВт/год; в відсотковому відношенні від загального виробітку — з 43,0% до 55,7%.

Однак сьогодні стабільність галузі знаходиться під загрозою в зв’язку з бездіяльністю та недолугим керівництвом компанією НАЕК «Енергоатом», створенням в ній штучних проблем та генеруванням штучних боргів, наявністю вже викритих корупційних схем та зв’язків.

НАЕК «Енергоатом» — надважливий для держави актив, один з наріжних каменів її економіки. Рішення про негайну зміну керівництва компанії має стати доказом вашої небайдужості до майбуття України!

Оскільки теплова енергетика здатна забезпечити лише 50 % енергії для України, відключення АЕС потягне за собою повну руйнацію економіки, втрату суверенітету…

Даючи відсіч агресору на Сході, ми програємо війну за незалежність всередині країни!

Повідомляємо, що цей лист буде максимально широко поширений в ЗМІ для ознайомлення української громадськості з реальним станом справ у галузі.

Тепер наведемо факти щодо «ефективності» роботи українських АЕС.

Одним з найголовніших показників такої оцінки є КВВП — коефіціент використання встановленої потужності. Світові лідери ядерної енергетики (США, Британія, Франція) здатні забезпечити КВВП своїх АЕС на рівні ≈ 90 %.

Найбільш обгрунтованим є порівняння з російськими АЕС (однотипні реактори). В РФ рівень КВВП досягає 80-82 %.

На тлі цього маємо український КВВП за 2016 рік ≈ 65 %!

Одним з чинників, які впливають на цей показник, є середні строки планових ремонтів АЕС. Знову ж таки, порівнюючи з РФ, маємо факт: подібні ремонти на російських АЕС тривають, середньо, 65 діб, а на українських — до 90.

Очевидно, що ці кричущі факти є черговим підтверження «фаховості» команди Недашковського.

Тепер хочемо звернути вашу увагу на економічний стан НАЕК «Енергоатом».

Як вже сказано, компанія балансує на межі банкрутства; загальна заборгованість становить ≈ 45 млрд. грн., я яких близько 25 млрд. грн. — борг приватним фірмам, і тільки міжнародний прозорий аудит дозволить назвати точні розміри і, головне, природу цього боргу.

Фактично, природа цих боргів дуже добре відома ДФІ, НАБУ, САП та ГПУ.

Результати планових та позапланових перевірок НАЕК «Енергоатом» фахівцями ДФІ та Міністерства енергетики та вугільної промисловості свідчать про наявність низки порушень, які потягли за собою збитки держави в особливо великих розмірах.

Наприклад, відповідно до п. 2.8 Плану контрольно-ревізійної роботи Держфінінспекції України на І квартал 2015 року проведено ревізію фінансово-господарської діяльності НАЕК «Енергоатом» за період з 01.09.2013 по 31.01.2015 року.

Загалом проведеною ревізією встановлено фінансових порушень, що призвели до збитків, на загальну суму 60 178,28 тис. гривень.

Водночас, документи, надані відстороненим головою Держфінінспекції Миколою Гордієнком депутатам парламенту в 2015 р., свідчать, що підчас ревізії було виявлено корупційних збитків на 1,5 млрд. гривень. Гордієнко заявив, що «смотрящим» за «Енергоатомом» був народний депутат від фракції «Народний Фронт» Микола Мартиненко.

«Мені погрожували під час перевірки Енергоатому», але хто — скажу тільки слідчому», — сказав звільнений чиновник (http://www.pravda.com.ua/news/2015/04/8/7064163/).

Звіт № 14-16 Департаменту внутрішнього аудиту Міненерговугілля за результатами аудиту діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом» та його відокремлених підрозділів за період з 01.01.2015 по 01.06.2016 — повний переліку порушень та зловживань; навіть скорочене цитування цього документу могло би зайняти десяток сторінок.

Цифри втрат компанії від свідомого чи несвідомого порушення законодавства України та елементарних засад управління вражають, йдеться про мільярди гривень.

Наведемо лише одне з майже сотні порушень: компанія здійснювала витрати, не передбачені фінансовим планом, що суперечить ч. 5 ст. 89 Господарського кодексу України, зі змінами; зокрема, у 2015 році такі витрати склали 1 648,4 млн. грн..

Зрештою, ці факти вже знайшли своє відображення в розслідуваннях та кримінальних провадженнях.

Зокрема, Національна Поліція України розслідує можливу противправну діяльність п. Недашковського (нажаль, за депутатським зверненням, а не дорученням ГПУ).; НАБУ здійснює досудове розслідування кримінального провадження № 12015000000000564 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4,5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1,3 ст. 265 КК України за фактами протиправної діяльності службових осіб ДСП «Чорнобильска АЕС».

06.02.2017 детективи НАБУ затримали п’ятьох осіб, ймовірно причетних до корупційної схеми заволодіння коштами однієї з атомних електростанцій ДП «НАЕК «Енергоатом», у розмірі 30 млн. гривень за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

«Під час розслідування встановлено, що затримані при здійсненні держзакупівель, використовуючи підконтрольні підприємств, забезпечили укладення та виконання договорів поставки комплектуючих для АЕС за завищеними цінами (перевищували ринкові у 18-34 рази)», — йдеться у повідомленні НАБУ.

Якщо п. Недашковський знав про факти правопрушень та зловживань і не реагував — це, щонайменше, свідчить про наявність злочинної змови, а якщо не знав — навіщо потрібний такий керівник?!

Можна довго перелічувати факти, можно з соромом наводити публікації у світових ЗМІ, котрі з подивом та презирством публікують матеріали про корупцію в НАЕК «Енергоатом», можна, зрештою навести жахливу статистику порушень, позапланових зупинок та відключень на українських АЕС в 2015-2015 р.р….

Ми, що віддали атомній енергетиці України багато років, здоров’я та душі, питаємо вас: до якої межі потрібно довести ядерну енергетику країни, аби вище керівництво держави, нарешті, усвідомило: катастрофа неуникненно наближається!

Спочатку процитуємо деякі висновки перевірки якості управління компанією, яка була проведена у 2015 році Московським центром WANO (Всесвітньої асоціації операторів АЕС).

«В компанії відсутня ясна і всеосяжна стратегія, яка визначає місію та бачення з довгостроковими завданнями, які б визначали цілі та бажані результати.

Організаційна структура та операційна модель компанії не оптимізовані і припускають дублювання функцій і відповідальності. Наявність надмірної кількості структурних підрозділів передбачає численні процедури розглядів і затверджень документів, що призводить до зайвої бюрократії. Увага компанії спрямована на саму документацію, а не на високі виробничі показники та ефективність.

Відсутня система довгострокового планування, яка б підтримувала постійне вдосконалення в усіх напрямках діяльності компанії

Моніторинг показників роботи, самооцінки, звіти щодо забезпечення якості тощо не резюмуються і не аналізуються для визначення ранніх ознак, що свідчать про погіршення роботи АЕС. У компанії відсутній підхід, що дозволяє аналізувати різні джерела інформації і визначати загальні питання і причини, які потребують вирішення.

Фахівець, відповідальній за роботу з даними АЕС, не зміг пояснити порядок виявлення перших ознак погіршення в роботі станцій та навести приклад відновлювальних заходів, які приймаються на рівні компанії. Судячи з відповідей, така програма в компанії відсутня».

«Інтерв’ю з персоналом АЕС та головного офісу компанії свідчать про те, що співробітники не знають відповіді на питання про те, хто відповідає за ядерну безпеку.

Діюча система контролю поточного стану безпеки неефективна. Дані в системі оновлюються раз в квартал, а по ряду показників — раз на рік. Система не реагує на зміни значень параметрів»

Щодо абсолютної відсутності стратегічного підходу в керівництва НАЕК «Енергоатом» свідчить, зокрема, ставлення до продовження термінів експлуатації існуючих блоків.

Чи відомо вам, шановні, що лише для збереження існуючого рівня генерації в найближчі 4 роки країна повинна виконати комплекс заходів на 7-ми енергоблоках?

І витрати на це мають скласти:

2017-2020 р.р. ≈ $ 2,40 млрд.

2021-2030 г.г. ≈ $ 0,30 млрд.

2031-2040 г.г. ≈ $ 0,60 млрд.

Разом ≈ $ 3,30 млрд.

Таких грошей в бюджеті країни немає, а бюджет НАЕК «Енергоатом» завдяки її «керівництву» є, практично, збитковим; компанії загнана в штучні борги, її рахунки арештовуються!

НАЕК «Енергоатом» — єдина ядерна компанія у світі, яка готова просити державної підтримки у зв’язку з фінансовими проблемами!

Тільки з цих декількох наведених фактів можна зробити висновок про «рівень» управління компанією.

Вимагаємо негайно усунути від керівництва НАЕК «Енергоатом» всіх її керівників, реорганізувати компанію, навести лад та забезпечити ядерній енергетиці можливість працювати не на групу харабників та корупціонерів, а на добро України!

Сохранить